maandag 21 januari 2013

Everything is different...

Vaak jaren achter elkaar leid je het leven dat je gewend bent te doen.
Natuurlijk, als je geluk hebt word je ouder en als je geluk hebt ook steeds wat wijzer :-)
Maar dat bedoel ik niet.

Terugkijkend zie ik mijn geleefde leven als een kralensnoer. Elke dag rijg ik er een kraal bij. Inmiddels is het een dik, metersbreed en metershoog snoer bestaande uit veel verschillende kleuren kralen.

Waar alle kleuren precies voor staan weet ik niet altijd meer. Het is waar, sommige kralen blijven gouden herinneringen maar de betekenis van veel kralen ben ik toch vergeten. Natuurlijk niet van de pas geregen kralen; van die kan ik vertellen wat er is gebeurd, waarom de ene kraal speciaal is en ik die andere liever wil vergeten.

Zo rijg ik jaren door, dag in dag uit, tot ik op een dag een kraal in mijn handen heb die niet rond maar vierkant is. Ik wilde hem gedachteloos toevoegen aan de andere kralen maar staar er opeens met stomheid geslagen naar. Als ik dan het hele kralensnoer in ogenschouw neem zie ik geschokt dat de kralen aan het snoer al veel eerder vierkant zijn geworden.

Wanneer heeft deze wezenlijke verandering plaatsgevonden? Ik zoek en zoek in mijn kralensnoer maar een antwoord krijg ik niet. De vierkante kralen gaan te ver terug en ze zijn aan mijn snoer gewijzigd zonder dat ik het heb doorgehad.
Ik heb mijn leven geleefd in de veronderstelling dat ik met mijn vertrouwde kralen werkte, terwijl dus niets minder waar is.

Dat moment van inzicht was ook het moment dat ik mijn vinger op de zere plek kon leggen. Alles was veranderd zonder dat ik het door heb gehad. En ik heb koste wat het kost alles goed willen houden en bij hetzelfde.

Maar het is wat C.S. Lewis ooit schreef:
'Isn't it funny how day by day
nothing changes
but when you look back
Everything is different...'


And so it is.

Liefs
van mij.


1 opmerking:

  1. Dank je wel Anke voor een doorkijkje in jouw leven. Ik herken je! Lieve gedachten, Boudewijn

    BeantwoordenVerwijderen