maandag 17 december 2012

Gevolgen van pesten? Maak kinderen bewuster.

Dit stuk tekst kwam ik een paar weken geleden onder ogen op facebook. Het greep me aan en ik denk dat dit een bijzonder integere manier is om kinderen te laten voelen wat pesten bij iemand doet. Ik vind dat deze tekst zo veel mogelijk op basisscholen en ook op hogere scholen verspreid en in de praktijk gebracht moet worden:

'Een onderwijzeres in New York onderwees haar klas over de gevolgen van pesten. Ze gaf hen de volgende opdracht. Ze gaf alle kinderen in de klas een stuk papier en zei hen het te verfomfaaien, het te verkreukelen, er een prop van te maken, het op de grond te gooien en er op te stampen. Kortom er echt een puinhoop van te maken, maar het niet te verscheuren. De kinderen vonden dat wel een leuke opdracht en deden hun best het blad zo veel mogelijk te verkreukelen. Toen kregen ze de opdracht om het papier voorzichtig weer open te vouwen, zodat het niet scheurde en het weer glad te strijken. Ze liet hen zien hoeveel littekens en vuil het papier was geworden. Toen zei ze de klas dat ze tegen het papier moesten zeggen dat het hen speet dat ze het zo verkreukeld hadden.


...Maar hoe vaak ze ook zeiden dat het hen speet en hoe ze hun best ook deden om de kreukels weer uit het papier te halen, het lukte hen niet om het blad in de vorige gladde staat terug te krijgen. Ze wees haar leerlingen op alle littekens die ze achter lieten. En dat die littekens nooit meer zullen verdwijnen, hoe hard ze ook probeerden ze te repareren. Dat is wat er gebeurt als een kind een ander kind pest. 

Je kan zeggen dat het je spijt, je kan proberen het weer goed te maken, maar de littekens zijn er en die blijven. Mensen van 80 kunnen nu nog navertellen hoe ze op de lagere school gepest werden. 
De gezichten van de kinderen in de klas vertelden haar dat haar boodschap was overgekomen.'


Helaas is de schrijver mij onbekend. Wie het weet mag het zeggen :-)

Lieve groeten van Anke


Geen opmerkingen:

Een reactie posten